Aralık 11, 2020

Domain – Sunucu – Ödeme Yöntemleri – SSL Nedir?

Domain Nedir?

Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.
Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanımdır çünkü kullanıcılar sitenize alan adınızı kullanarak ulaşır.
İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.
Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 168.191.2 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.

Sunucu Nedir?

sunucular, web sitelerinin içeriğini depolayan ve internet kullanıcılarına bu içeriği “sunarak” sitelerin yayımlanmasını sağlayan web sunucularıdır.
Sunucular aslında; yazılımların, programların kurulduğu ve çalıştırıldığı, birden fazla kullanıcının veri paylaşmasına izin veren dijital sistemlerdir.
Normal bir bilgisayardan çok daha güçlü olan sunucular, birden fazla görevi aynı anda ve daha hızlı yönetecek şekilde yapılandırılır.
Bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, sunucular daha fazla belleğe, birden çok ağ bağlantısına, birden fazla sabit sürücüye ve CPU’ya sahiptir. Bu nedenle çok kısa sürede bir web sayfasını oluşturan kodları aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişinin görüntülemesini sağlayabilirler.

Ödeme Yöntemleri

E-ticaret sitelerinin ödeme altyapısı, bütün ödeme sistemleri ile uyumlu olmalıdır. E-ticaret sistemleri için tasarlanmış çok farklı ödeme yöntemi bulunmaktadır. Yeni nesil ödeme hesabı türleri, satıcılar için alternatif ödeme alma imkanı tanır. Bir web sitesinde birkaç işlemle etkinleştirilebilen bu ödeme yöntemleri, dünyanın herhangi bir yerinden doğrudan ödeme almayı sağlar. Tüm bankaların sanal POS altyapısının yanında finans teknoloji şirketlerinin sunduğu dijital ödeme altyapıları da yaygınlaşmaktadır. Kredi kartı, banka kartı, havale, EFT, kapıda ödeme en sık kullanılan ödeme yöntemleri arasında yer almaktadır.
E-ticaret ödeme altyapısında kullanılan ya da kullanılabilen ödeme yöntemleri şunlardır;
Kartlar: Kredi kartları ve banka kartları, e-ticaretin olmazsa olmazlarındandır. Kredi kartıyla ödeme, en yaygın e-ticaret ödeme yöntemidir. Kredi kartı yerine banka kartı ile de ödeme yapılabilir.
Havale / EFT: Banka hesabından doğrudan para havale etmek ve EFT ile para göndermek mümkündür. Yaygın bir ödeme yöntemi olmasa da, e-ticaret sitelerinin ödeme altyapısında kurgulanması gereken ödeme yöntemleri arasındadır.

SSL Nedir?

Genellikle alışveriş sitelerinde oldukça sık rastlanmaktadır. SSL’in açılımı Secure Socket Layer‘dır. Türkçe anlamıysa Güvenli Giriş Katmanı‘dır. SSL kişisel gizlilik ve güvenilirlik sağlayan, network üzerindeki bilgi transferi sırasında bilginin bütünlüğü ve gizliliği (data protection) için sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkan veren bu sayede gizliliğinin ve bütünlüğün korunmasını sağlayan Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür diye tanımlayabiliriz.
SSL protokolü bütün yaygın web sunucuları (server) ve tarayıcıları (browser) tarafından desteklenen bir protokoldür. SSL, standart bir algoritmadır. Milyonlarca web sitesinde güvenli veri iletişimi için kullanılmaktadır. SSL fonksiyonun çalışabilmesi için sunucu tarafında bir anahtar (private key) ve istemci tarafında çalışacak bir sertifikaya (Public Key) ihtiyaç duyulmaktadır.

Leave A Comment